Ensihoito

Ensihoito

Jokilaaksojen pelastuslaitos tuottaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin eteläisen alueen ensihoitopalvelun yhteistoimintasopimuksella Pohjois-pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa lukuun ottamatta Reisjärven kuntaa. Jokilaaksojen alueella on yhteensä 17 kuntaa, joissa asuu n. 124000 asukasta ja paloasemia on 25. Alueen pinta-ala on 14 149 km2, josta vesistöä 393 km2, meren rantaa n. 233 km.

Alueella toimii yhteensä 20 hoitotasolle varusteltua ensihoitoyksikköä. Yksiköistä kolmetoista on hoitotasolla ja ne ovat välittömässä ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa. Seitsemän perustason ensihoitoyksikköä toimii osavuorokautisessa välittömässä lähtövalmiudessa. Lisäksi alueella on valmiudessa 24 pelastuksen ensivasteyksikköä. Ensihoidossa työskentelee n. 180 terveydenhuollon ammattihenkilöä. Palvelutasopäätös määrittelee ensihoitopalvelun tason alueella. 

Ensihoitajat tekevät poikkeusluvan mukaista 8/12/24h työaikaa. Päivisin ensihoitajat työskentelevät asemilla välittömän lähtövalmiuden ylläpidon lisäksi mm. huoltaen välineistöä ja kalustoa, osallistuvat sairaanhoitopiirin ja organisaation sisäisiin säännöllisesti järjestettäviin koulutuksiin, ylläpitävät omaa fyysistä kuntoaan sekä hoitavat päivittäisiä asemapalvelustehtäviä.